Ljudi i rakija


 

Tradicija ispijanja rakije u srpskim domaćinstvima duga je koliko i sama rakija. Neki spisi navode da su i stari Sloveni na ove prostore dolazili pripiti od medovače (rakije sa medom) i medovine (vina s medom).

rakije

Danas je rakija u mnogome zadržala tradiciju po kojoj svaki domaćin u kući mora imati bar jednu “domaću i ljutu”, za svoje goste. Epitet “domaća”, rakija je dobila iz starih tradicija kada su domaćinstva pekla rakiju za svoje potrebe i nije bilo masovne proizvodnje, pa su domaćini gostima nudili svoju, ili poklanjali jedni drugima rakiju pravljenu od svog voća, na određeni način. Danas je izraz “domaća” sinonim za kvalitet koji govori da je rakija dobra jer je pravljena za ličnu upotrebu po određenom, domaćem, receptu. Izraz “ljuta” nastao je iz nekadašnje tradicije da se pravi mnogo snažnija rakija sa više alkohola, te “ljuta” implicira na rakiju sa više procenata alkohola ili više gradi.

Danas će postariji seljak kojeg pitaju za tajnu dobrog zdravlja i dugovečnosti obavezno reći da je to zato što ujutru popije jednu čašicu rakije: “prvo uzmem kašičicu meda da se bakterije zalepe, onda popijem kafu da im ugasim svetlo, pa ih onda spalim rakijom!”