Pomešana zadovoljstva


Sve što ste želeli da znate o koktelima, a niste imali koga da pitate…

kokteliVećina nas je sa druge strane šanka, a neretko i ispod njega, kada je reč o koktelima. Nekad ih pravimo, često pijemo, a uvek uživamo u njima. Ali šta su, odakle potiču i koji su najpoznatiji? Prvi koktel je nastao u Americi, sredinom šesnaestog veka i nosio je naziv “Julep”. Pravio se vrlo jednostavno od šećera, burbona i mente. Malo složeniji kokteli su nastali pre otprilike dvesta godina. Za reč “koktel” zaslužni su Španci. Naime, u pohodima na Latinsku Ameriku sa sobom su nosili kulturu, veru, a između ostalog i borbu petlova. Kakve veze ima borba petlova sa koktelima? Po završetku borbe, uvek se slavilo pa su se mešala pića raznih boja nalik na petlov rep (eng. cock tail).

Gde su nastali popularni kokteli?

Bloody Mary – Jedna legenda kaže da je ovaj koktel pravljen od jednake mere paradajza i votke, korišćen kao lek za mamurluk koji je izmislio Džordž Džesel (George Jessel). Međutim, kolumnista i istoričar koktela Erik Felten (Eric Felten), napisao je da mnogi sumnjaju u njegove tvrdnje, što je dovelo do priče o barmenu Piteru Petrijotu (Peter Patriot). Istina je da pijemo kombinaciju recepata. Barmen je, originalnom receptu dodao so, biber i vusterski sos.

Mai Tai – Voćni tropski koktel od mešavine belog i zlatnog ruma, soka od ananasa, narandže i limete. Izmislio ga je Viktor Buergon (Victor Buergon), poznatiji kao “Trgovac Vik”, u čast prijatelja koji su dolazili sa Tahitija 1944. godine. Kada ga je poslužio uzviknuli su “Maitai roa” što znači “vrlo dobro”.

Menhetn – Često nazivan “Kraljem koktela”. Menhetn je jedan od šest klasičnih koktela uvrštenih u knjigu Dejvida Embrija (David Embury), “Umetnost mešanja pića” (The Fine Art of Mixing Drinks). Pravi se od viskija i gorkog soka ukrašen kandiranom trešnjom. Izmišljen je u klubu “Manhattan” u Njujorku 1870.

Mojito – Tradicionalno se pravi od belog ruma, šećera, limete, sode i nane. Mnogi ga smatraju najboljim koktelom na svetu. Verovatno ukazujući na limetu kao jedan od sastojaka, piće je postalo poznato kao koktel “sa malo mohoa” ili na španskom Mojito.

Martini – Današnji recept je suvlja verzija i uključuje džin i vermut. Postala je popularna početkom dvadesetog veka.
 
 
Deset najpopularnijih koktela na svetu

Koktel #10 – White Russian
Ovaj koktel je doživeo svetsku popularnost nakon sada već kultnog filma „The Big Lebowski“, gde je on bio omiljeno piće glavnog glumca (Džef Bridžis).
Piće nije rusko, ali se tako zove zbog prisustva vodke kao glavnog sastojka. Beli Rusi su bili antiboljševička grupa u Ruskom građanskom ratu. Postoji i priča da se White Russian pravio borcima u prvom Svetskom ratu kao dezert. Sve u svemu, kako je vreme prolazilo, koktel je bio sve popularniji, pogotovo među muškarcima.
Sastojci: Vodka, Kahlua, slatka pavlaka, led

Koktel #9 – Cosmopolitan
Cosmopolitan je stekao svetsku popularnost 1990-tih. Jedan od razloga njegove velike popularnosti među mlađim devojkama jeste često pominjanje u kultnoj seriji „Seks i grad“, gde ga je proslavila Sara Džesika Parker (u seriji Keri Bredšou).
Popularnost ovog koktela ide dotle da je čuveni proizvođač parfema DemeterFL napravio kolonjsku vodu koja miriše na koktel Cosmopolitan.

Sastojci: vodka, triple sec, limunov sok, sok od brusnice / borovnica

b-marryKoktel #8 – Sidecar
Pretpostavlja se da je koktel dobio naziv po prikolici motora kojom je jedan kapetan odvožen i vraćan iz kafanice u kojoj je ovo piće kršteno. Ta kafanica je „Harijev bar“ u Parizu.
Navodno, ovaj koktel je prvi put izmiskovan kada je jedan američki kapetan tražio da mu se smućka koktel koji će ga ugrejati od hladnoće koja je vladala napolju.
Sastojci: brandy, cointreau, limunov sok, šećer

Koktel #7 – Bloody Mary
Naziv „Bloody Mary“ (Krvava Marija) je povezan sa brojnim istorijskim ličnostima, ali najviše se vezuje za dve – Kraljicom Marijom I od Engleske, koja je taj nadimak dobila u 16. veku zbog progona protestanata, i krvavom Marijom iz folklora, legendarnog duha koji se pojavljivao u ogledalu ako bi se njeno ime nekoliko puta izgovorilo.
Sastojci: vodka, sok od paradajza, limunov sok, worcestershire sos, tobasco sos, so, mleveni biber

Koktel #6 – Tom Collins
Postoji nekoliko priča o tome zašto je koktel dobio ovo ime. Mnogi tvrde da izvesni Tom Kolins nikad nije ni postojao. Naime, legenda kaže da je ovo ime rezultat šale koju su pravili Njujorkčani 1874. Ta šala je podrazumeva da neko naleti na svog drugara na ulici i kaže mu da ga dole u kafani neki Tom Kolins ogovara i priča pogrdne stvari u njemu. Kada taj drugar otrči u bar, tamo mu svi kažu kako je do sad bio tu i da je krenuo u susedni bar. Tako bi se oni podsmevali tom drugaru koji je trčao od bara do bara tražeći nepostojećeg Toma Kolinsa.
Sastojci: Old Tom džin, limunov sok, šećerni sirup, gazirana voda

Koktel #5 – Manhattan
Ovaj izvanredni koktel je postao pozant u Menhetn klubu, u Njujorku 1870. godine. U Holivudu je postao omiljeno piće bogataša i mafijaša između 1930. i 1940. godine. Prema jednoj legendi poslužen je na banketu majke Vinstona Čerčila, u čast predsedničkog kandidata Semjuela Dž. Tildena. Pa je ubrzo postao vrlo moderno piće. Postoji i druga legenda prema kojoj je ovaj koktel delo barmena Bleka, koji je radio u jednom baru na Brodveju, i to čak 1860. godine.
Sastojci: kanadski viski, vermut crveni, angostura, biter

Koktel #4 – Sex on the Beach
Najranija pouzdana informacija o ovom koktelu datira iz 1987. godine. Naime u okrugu Lauderdale Florida počela je proizvodnja Peach schnapps-a i u cilju boljeg marketinga ponuđena je nagrada za bar koji proda najviše pomenutog pića u iznosu od 1000 $, i barmenu koji to uradi u vrednosti od 100$. Mladi barmen Ted Pizio je Schnapps od breskve pomešao sa vodkom, sokom od narandže i grenadinom. Piće je bilo ukusno i privlačno za tadašnje studente koji su studirali u neposrednoj blizini bara. U anketi većina studenata je rekla da ih piće podseća na Sex on the Beach (seks na plaži). U povratku u svoje okruge studenti su počeli da naručuju sada već popularni seks, ali naravno njihovi barmeni nisu imali pojma o tome. Probajući koktel samo su nagađali šta se nalazi u njemu tako da smo dobili koktel sa najviše varijacija na svetu.
Sastojci: vodka, liker breskva, sok od narandze, sok od brusnice / borovnice

Koktel #3 – Margarita
O tome kako je nastao koktel Margarita postoje naravno brojne druge priče. Jedna je priča o Majorie King koja je bila alergična na alkohol i iz nekog razloga mogla je da pije samo tekilu. 1938. za vreme posete u baru Rancho Del Gloria Bar u Rosarita Beach u Meksiku ona je zamolila barmene, da joj naprave koktel od tekile. Barmen Danny Herrera je sipao tekilu preko leda, dodao sok od limete i triple sec. On je preveo njeno ime Majorie na španski i tako je nastao naziv ovog pića.
Sledeća priča dolazi iz bara Tommy’s Place u Meksiku. Pančo Morales je radio u tom baru. 1942. godine jedna je gospođa naručila koktel “Magnolia”. Morales nije mogao da se seti ni jednog sastojka osim likera Cointreau. Dodao je njegovo omiljeno piće i novu mešavinu je nazvao po jednom drugom cvetu – bela rada, iliti na španskom – margarita.
Sastojci: tekila, cointreau, sveži sok od zelenog limuna

Koktel #2 – Martini
Martini je jedan od najpoznatijih koktela na svetu . Suptilan, jak, odličan aperitiv, i uz to vrlo lepo izgleda. Njemu je posvećena cela knjiga “Stirred – Not Shaken” od John Doxat-a. On tvrdi da je koktel izmislio jedan barmen sa imenom Martini. Navodno ga je pripremio specijalno za Džona Rokefelera oko 1900. godine. Naziv Martini prvi put je pomenut u knjizi “New and Improved Illustrated Bartending Manual” koju je 1888. izdao Harry Johnson. Zadnja i možda najverovatnija priča o istoriji Martini koktela potiče iz 1911. godine. Tada je glavni barmen u hotelu Knickerbockers (New York) Marini di Arma di Taggia pripremao piće koje se sastojalo od London Gin-a, Noilly Prat vermuta i orange bitter-a.
Sastojci: francuski vermut Noily Prat, Bombay Sapphire džin, masline

Mojito cocktai

Koktel #1 – Mojito
Mnogi stručnjaci i brojni ljubitelji pića i koktela smatraju Mohito najboljim koktelom na svetu. Ovaj se koktel spominje još u XXVI veku. Prema jednoj legendi ovaj koktel se vezuje za Kubu gde je ovo piće najpre nazvano „El Draque“ u čast moreplovca Francisa Drejka. Navodno je prvi put napravljen u La Bodeguita del Medio u Havani. Poznato je da je Mohito bio najomiljeniji koktel Ernestu Hemingveju, a i mnogim drugim poznatim ličnostima.
Sastojci: nana, limeta, zuti secer, limunov sok, beli rum