Za početak domaće


Ponedeljak – dan za rakiju!

Većina nas nije preterano srećna kada dođe ponedeljak… ali mi smo tu da vas razveselimo ponedeljkom jer je ponedeljak siguran znak da je sutra utorak! I mi tako svakog ponedeljka slavimo dolazak utorka degustirajući ni manje ni više nego razne domaće rakije. S’obzirom da su rakije ipak jedna od omiljenih pića u nas balkanaca, i da ih mnogo volimo u raznim ukusima i različitog porekla, tepamo im mila kaja, dunjica, šljivka.. ali koliko zaista o njima znamo? E pa mi smo tu da vas i o tome malo obavestimo…

Kako nastaje rakija

Rakija se dobija alkoholnim vrenjem najčešće voća, međutim može se dobiti i od krompira, raži ili sličnih biljaka. Prilikom pravljenja odigrava se dvostruka destilacija. Neretko u rakiju pre vrenja se dodaje šećer kako bi se dobilo na većoj količini, mada se tada gubi na kvalitetu rakije. Posle prve destilacije dobija se takozvana „meka“ rakija, koja sadrži manji procenat alkohola koji maksimalno iznosi oko 30%. Posle prve destilacije rakiju je moguće konzumirati. Da bi se poboljšao kvalitet rakije i povećao procenat sadržaja alkohola vrši se druga destilacija. Kao proizvod drugog vrenja dobija se rakija koja je u narodu poznata kao „prepečenica“, čiji se sadržaj alkohola kreće do 60%. Sam proces destilacije u narodu je poznat kao pečenje rakije, jer se prilikom tog procesa izdvajaju istarljive materije. Uređaj za proizvodnju rakije u Srbiji popularno se naziva „vesela mašina“.