Reč, dve o kafama


Put kafe, naravno, nikada nećemo moći tačno da otkrijemo, ali se pretpostavlja da su ta zrna od pastira došla u ruke jednog sveštenika, koji ih je ispitivao. Pokušao je da ih jede presne i posle niza eksperimenata odlučio je da ih prži, melje i kuva. To se sve zbilo, navodno, u Arabiji još 1000. g. p.n.e.

Nama je najbliži istočnjački način pripremanja i služenja kafe, ali u svetu postoji toliko mnogo drugih načina mlevenja, prženja, kuvanja i serviranja ovog napitka. Od svih tih napitaka kod nas se odomaćio jedino espresso.

Kako se zaista priprema prava kafa
– Savetuje se da posudu za kuvanje kafe držite uvek besprekorno čistu, da je ne perete sa ostalim posuđem i da je ne brišete.
– Za tursku kafu bolja je mrvljena (sečena) kafa nego mlevena u prah.
– Voda koju koristite najbolje je da je sveža izvorska ili iz česme, ali nikako zagrejana iz bojlera.
– Za bolji ukus u svaku šoljicu dodati malo mlevene (nekuvane) kafe.

kafa

Ledena kafa
Ako niste znali, ono što dobijete u kafićima kada naručite ledenu kafu je prava američka ledena kafa – proceđena ili instant – služi se sa ledom i malo šlaga. Ali, prava evropska ledena kafa je jaka sveže kuvana kafa, koju prethodno ohladite u frižideru, pa sipate preko samlevenog leda i 1 kugle lešnik ili vanila sladoleda. Služi se sa šlagom, kašičicom i slamkom.

Demitas i bečka kafa
Demitasse je francuski izraz za pola šolje kafe, ali ne bilo kakve. Obično se služi posle večere i najsličnija je jačoj turskoj kafi – stavljate čak 2 do 3 kašičice kafe na 1 šoljicu vode. Služite u vrlo malim šoljama. Bečka kafa je samo produženi demitas. Uduplana količina demitas kafe, a služi se sa šlagom ili slatkim vrhnjem.

Irska kafa
Ovaj napitak čine: kafa, viski, šlag i šećer. U zagrejane čašice sa stopicom uspete (do pola) viski. Dodate 3 kašičice smeđeg šećera (ili običnog belog) i u svaku čašu uspete veoma jaku kafu (u svaku po ¼ čaše). Na kraju stavite čvrsto ulupan šlag i pijete sa slamčicom, kroz šlag.

Kakvu vi kafu najviše volite?